Spring naar content

Niet geaccepteerd door het geloof

Niet geaccepteerd door het geloof

Het is altijd spannend om je geliefde aan je familie te introduceren. Je wilt toch dat je partner goed in de smaak valt. Iedereen heeft een eigen karakter en hoe leuk ik dat karakter ook mag vinden, het wil niet zeggen dat mijn familie dat ook vindt. Toen ik mijn vriend aan mijn grootouders ging voorstellen, ging het echter niet om de manier waarop hij mijn familie begroette. Het ging niet over zijn gevoel voor humor, of over zijn knappe koppie. Het was niet gewenst dat ik als man met een man thuiskwam.

Mijn grootouders zijn hervormd gereformeerd. In de Bijbel staat dan man en vrouw bij elkaar horen. Daar werd ik dan ook regelmatig aan herinnerd. Ik kreeg opmerkingen te horen zoals ‘hij komt nog wel met een meisje thuis’ en ‘het komt nog wel goed’. Dit alles maakte dat mijn partner en ik niet gewenst waren. We waren er wel, maar ook weer niet. Op verjaardagen en tijdens feestdagen zonderden we ons wat meer af. Ik ging niet met mijn partner op de voorgrond staan, wetende hoe er over ons werd gedacht. Je voelt je een buitenbeetje en niet geaccepteerd. Gelukkig waren mijn ouders altijd een enorme steun.

Het is wel beter geworden

De situatie met mijn grootouders is na verloop van tijd wel beter geworden. Dit heeft ook met mijn eigen instelling te maken. Ik ga niet veranderen en mijn familie zal het ermee moeten doen. Het houdt me nog altijd bezig, omdat ik wil weten waar het vandaan komt. Is het onwetendheid of onbekendheid? Of is de Bijbel zo heilig dat hij belangrijker is dan naaste familie?

We leven in 2023. Het is verbazingwekkend dat mensen worden aangekeken (en veroordeeld) als ze op iemand van hetzelfde geslacht vallen. Ik hoop dat mensen een ander liefde en geluk gunnen, ongeacht hun geaardheid.

Het is moeilijk, maar het is zaak om je kin omhoog te doen en van jezelf te houden. Er zijn gelukkig genoeg mensen te vinden die je accepteren en je gelukkig maken. En onthoud dat, hoe vervelend dat ook is, negatieve reacties op geaardheid voortkomen uit onwetendheid en kortzichtigheid.

Anonieme man met handen voor ogen