Spring naar content

Interview met Ankie Smit

Ankie Smit

 

 

Ankie Smit wethouder van gemeente Schouwen-Duiveland

 

Wat heeft de gemeente Schouwen-Duiveland gedaan ten aanzien van het thema Inclusie en Diversiteit?

Ondanks de afgelopen Coronaperiode is het ons gelukt om een lokale inclusieagenda op te stellen. Dit is ons gelukt door de samenwerking te zoeken en te vinden met inwoners, kerken, onderwijs en verschillende organisaties. Vraagstuk hierbij was; hoe en welke stappen we gezamenlijk moeten nemen om een inclusievere gemeente te zijn. We maken als gemeente zelf ook stappen, maar zullen altijd de ander ook stimuleren om stappen te nemen. Zo werken we met ambassadeurs en zijn er verenigingen die helpen om laagdrempelig te zijn voor kinderen met een rugzak. Verder hebben we verschillende projecten gedaan in de openbare ruimte, is er een platform Toegankelijk Schouwen-Duiveland. Er zijn verschillende locaties bezocht op Schouwen-Duiveland door Stichting Ongehinderd, die de toegankelijkheid van bedrijven, restaurants en andere gebouwen onder de loep hebben genomen. Er is een stimuleringsregeling ingesteld aan de hand van het diversiteitsbeleid.

Mensen kunnen subsidie krijgen om ontmoetingen te realiseren. De uitingen hierin kunnen en mogen divers zijn. Op 18 november hebben we de verbindingsdag georganiseerd. Dit is een initiatief waarbij mensen in een huiskameropstelling met vertegenwoordigers van organisaties in gesprek kunnen gaan. We hebben voor deze gesprekken zelfs Nellie Coomans (oud- hardlopers), Boerin Bertie (Boer zoekt Vrouw), iemand v Roze Olifant, ’t Gors, Wijkraad en zelfs de burgemeester als gesprekspartner weten te strikken.

Wat betekent Inclusie en Diversiteit voor jou?

Voor mij betekent diversiteit dat iedereen anders is en dat er toch overeenkomsten zijn. Er is altijd iets wat je met de ander deelt en dat is mooi. Inclusie betekent voor mij dat we zoveel mogelijk voorzieningen, activiteiten en werkplekken zodanig inrichten dat iedereen mee kan doen. Bijvoorbeeld helpen dat sportverenigingen, die veelal op vrijwilligers draaien, toch met kinderen met een rugzak kunnen werken. Zorgen dat er een specialist met hun meekijkt. Dat mannen en vrouwen samen kunnen sporten. Ik ben me er van bewust dat grote kosten, grote veranderingen vraagt, ook in het hoofd.

Heb je een tip voor anderen in dit dossier?

Zoek een ervaringsdeskundige en koppel die met de vraag. Zoals wat wij hebben gedaan met het koppelen van een jeugdige met autisme aan een sportvereniging die ervaring heeft jongeren met autisme.

Wat ook belangrijk is, is het niet vergeten van bepaalde spelers. Vraag of mensen betrokken willen worden. Vraag advies over hoe zaken beter kunnen worden en dan het liefst vanuit meerdere invalshoeken.

Wat ga je in de toekomst doen?

Wij gaan verder met de inclusieagenda! Ik hoop dat we de belangstelling voor elkaar helpen aan te wakkeren. Dat er oprechte interesse voor elkaar is, dit zal helpen voor een meer inclusievere benadering en wederzijds respect.